måndag 5 januari 2015

Sexual minorities Uganda - organisering för en bättre värld



Nu har julen passerat och den nya lagen som ligger på förslag i Ugandas regering har ännu inte blivit genomförd. När vi frågat några vänner från landet säger de att alla är på julledighet, även parlamentet och att det kan vara därför ingenting har hänt, ännu. Vi hoppas på att det kommer fortätta i den stilen, för att sen gå över till att fasktiskt börja bli bättre. Det nya lagförslaget liknar det gamla, men använder inte homosexualitet som ord, utan onaturligt sexuellt beteende. Som om det skulle hjälpa att bara vränga med språket. Människor blir fortfarande utsatta, påhoppade på gatan, av med jobben – bara för att de vågar vara eller älska den de vill. Så tokigt tycker vi. Men för att inte allt ska kännas heldeppigt såhär efter jul vill vi visa på att det faktiskt finns organisationer och människor som arbetar för ett bättre Uganda. Nedan finns en presentation av en sådan organisation, som dag för dag kämpar mot förtryck och trakasserier. Följ länken om ni vill besöka deras hemsida. 


SMUG är en paraplyorganisation med ett flertal medlemsorganisationer som arbetar med sexuella minoriteter i Uganda. De arbetar med forskning, dokumentation, integration, förändringsarbete, byggnation av ”safe houses” och i akutfall har de direktkontakt med klienter. SMUG startades 2004 genom att ett flertal organisationer gick ihop för att göra sina röster hörda. De ville ena sina röster för att få större kraft att påverka situationen för sexuella minoriteter i Uganda. En av SMUGS viktigaste uppgifter är att sammankoppla olika organisationer som arbetar med LGBTI-personer och ta vara på deras olika kunskap och erfarenheter på området.
Alla händelser av diskriminering och trakasserier spelas in och sparas i en databas och varje år görs en rapport av det material som har dokumenterats. Förra året rapporterades 162 fall. SMUG arbetar även med att förändra attityder gentemot LGBTI-personer. Det kan till exempel handla om att prata med människor i ett ”community” om att homosexuella personer inte utgör ett hot mot deras levnadssätt och att arbeta med familjerelationer där till exempel ett barn har blivit utfryst eller flytt från familjen på grund utav sin sexuella läggning.
För att minimera risken för att bli utsatta för hotelser och våld håller SMUG sina möten på ”säkra” platser som bestäms i hemlighet. Deras kontor har ingen skylt och på deras hemsida anger de inte någon besöksadress. De menar ändå att många känner till dem och det arbete som de utför. När lagen signerades av presidenten, Yoweri Museveni, 2014 blev deras arbete olagligt och mycket fokus gick till att stötta organisationer i att orka fortsätta med deras arbete trots ökade trakasserier. Många som arbetar med dessa frågor blev rädda när polis har gått in och stört möten och tagit sin in i lokaler där arbete med LGBTI-personer bedrivs. SMUG har märkt att ju mer fokus de lägger på att prata med polisen desto mer förståelse för och benägenhet att hantera fall med  homosexuella personer har de. Detta gör de genom att lyfta upp vikten av att skydda alla ugandier oavsett sexuell läggning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar